Ko & Co Advocaten helpt u graag met deskundig juridisch advies over arbeidsrecht. Juridische zaken zijn erg formeel en laten weinig ruimte voor de menselijke kant van een zaak. Dat vinden wij een groot gemis. Wij willen juist weten wat uw beleving is, wat u drijft. Daarom worden wij graag persoonlijk en beginnen met goed luisteren, naar u. Met uw verhaal gaan wij aan de slag, diplomatiek en vasthoudend.
Wat verandert er voor onderneming en zzp-ers per 1 januari 2025
Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Dat betekent dat ondernemingen die mensen als zzp’er inhuren voor werk, terwijl het eigenlijk geen zzp-ers zijn, een boete en naheffingen kunnen krijgen van de Belastingdienst.
Is een vrije dag altijd een vakantiedag?
Vakantie is een belangrijk recht van de werknemer. Het biedt de werknemer de mogelijkheid om bij te komen en te herstellen van de gewerkte dagen. In de wet staat dat een werknemer gedurende zijn of haar vakantie recht op loon behoudt. Maar wanneer is een vrije dag een vakantiedag en wat wordt er bedoeld met loon?
Zijn Uber-chauffeurs echte ondernemers?
De vraag of en wanneer sprake is van een arbeidsovereenkomst, is erg actueel. Zowel in de politiek als in de rechtspraak.
Wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden: meer duidelijkheid over de arbeidsovereenkomst?
Hervorming van de arbeidsmarkt staat op de politieke agenda. Het (inmiddels gevallen) kabinet heeft hiervoor de afgelopen periode concrete plannen gemaakt. Het kabinet heeft zich daarbij met name gericht op het vinden van een betere balans tussen werknemers en ZZP’ers.
Werkgever aansprakelijk voor schade van werkneemster die van de trap viel
In een recente uitspraak oordeelde de Rechtbank Den Haag dat de Staat, als werkgever, aansprakelijk was voor de schade van een werkneemster die op kantoor van de trap was gevallen. Begrijpelijk of gaat dat te ver?
Lees verder
Werkgevers pas uw arbeidsovereenkomsten aan!
Op 1 augustus 2022 is de implementatiewet met betrekking tot de Europese richtlijn over transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in werking getreden, afgekort de “Wtva”. Wij schreven daar eerder deze blog over. Inmiddels hebben wij van verschillende werkgevers de vraag gehad wat die wet concreet betekent voor hun bestaande en toekomstige arbeidsovereenkomsten. Het antwoord is dat werkgevers hun werknemers sinds de inwerkingtreding van de Wtva beter moeten informeren over hun rechten en aanspraken. Ons advies is om die informatie op te nemen in de arbeidsovereenkomst.
Lees verder
Loondoorbetaling aan een zieke werknemer tijdens zijn vakantie
Een werknemer die door ziekte zijn/haar werk niet kan doen (‘arbeidsongeschikt is’), heeft volgens de wet twee jaar lang recht op doorbetaling van (als uitgangspunt) 70% van zijn loon. Bij arbeidsovereenkomst of cao kan worden afgesproken dat de werknemer recht heeft op meer dan die wettelijke 70%. Zo is gebruikelijk dat de werkgever de werknemer tijdens het eerste ziektejaar 100% van het loon doorbetaalt en in het tweede ziektejaar 70%. Waar heeft de werknemer recht op als hij/zij tijdens ziekte vakantie opneemt?
Wanneer ben je als werkgever de aanzegvergoeding verschuldigd?
Sluiten werkgever en werknemer een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van 6 maanden of langer? Dan geldt voor de werkgever de wettelijke aanzegtermijn. Dit betekent dat de werkgever een maand voordat de arbeidsovereenkomst afloopt aan de werknemer moet aangeven of de overeenkomst wel of niet wordt voortgezet.
Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden: de belangrijkste wijzigingen op een rijtje
Op 1 augustus 2022 treedt de Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden (Wtva) in werking. Voor werkgevers leidt deze wet tot een aantal belangrijke verplichtingen. Bovendien kent de wet geen overgangsrecht en zal dus direct van toepassing zijn op bestaande arbeidsovereenkomsten. In dit blog zetten we voor u de belangrijkste wijzingen op een rijtje.
Bestaat het recht op thuiswerken?
Veel werknemers zijn vanwege de coronapandemie verplicht om geheel of deels thuis te werken. Vaak vinden zowel werkgevers als werknemers die combinatie van deels op kantoor en deels vanuit huis werken prettig. Maar niet altijd zitten werkgever en werknemer op één lijn.