Ko & Co Advocaten helpt u graag met deskundig juridisch advies over arbeidsrecht. Juridische zaken zijn erg formeel en laten weinig ruimte voor de menselijke kant van een zaak. Dat vinden wij een groot gemis. Wij willen juist weten wat uw beleving is, wat u drijft. Daarom worden wij graag persoonlijk en beginnen met goed luisteren, naar u. Met uw verhaal gaan wij aan de slag, diplomatiek en vasthoudend.
Werkgever aansprakelijk voor schade van werkneemster die van de trap viel
In een recente uitspraak oordeelde de Rechtbank Den Haag dat de Staat, als werkgever, aansprakelijk was voor de schade van een werkneemster die op kantoor van de trap was gevallen. Begrijpelijk of gaat dat te ver?
Lees verder
Werkgevers pas uw arbeidsovereenkomsten aan!
Op 1 augustus 2022 is de implementatiewet met betrekking tot de Europese richtlijn over transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in werking getreden, afgekort de “Wtva”. Wij schreven daar eerder deze blog over. Inmiddels hebben wij van verschillende werkgevers de vraag gehad wat die wet concreet betekent voor hun bestaande en toekomstige arbeidsovereenkomsten. Het antwoord is dat werkgevers hun werknemers sinds de inwerkingtreding van de Wtva beter moeten informeren over hun rechten en aanspraken. Ons advies is om die informatie op te nemen in de arbeidsovereenkomst.
Lees verder
Loondoorbetaling aan een zieke werknemer tijdens zijn vakantie
Een werknemer die door ziekte zijn/haar werk niet kan doen (‘arbeidsongeschikt is’), heeft volgens de wet twee jaar lang recht op doorbetaling van (als uitgangspunt) 70% van zijn loon. Bij arbeidsovereenkomst of cao kan worden afgesproken dat de werknemer recht heeft op meer dan die wettelijke 70%. Zo is gebruikelijk dat de werkgever de werknemer tijdens het eerste ziektejaar 100% van het loon doorbetaalt en in het tweede ziektejaar 70%. Waar heeft de werknemer recht op als hij/zij tijdens ziekte vakantie opneemt?
Wanneer ben je als werkgever de aanzegvergoeding verschuldigd?
Sluiten werkgever en werknemer een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van 6 maanden of langer? Dan geldt voor de werkgever de wettelijke aanzegtermijn. Dit betekent dat de werkgever een maand voordat de arbeidsovereenkomst afloopt aan de werknemer moet aangeven of de overeenkomst wel of niet wordt voortgezet.
Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden: de belangrijkste wijzigingen op een rijtje
Op 1 augustus 2022 treedt de Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden (Wtva) in werking. Voor werkgevers leidt deze wet tot een aantal belangrijke verplichtingen. Bovendien kent de wet geen overgangsrecht en zal dus direct van toepassing zijn op bestaande arbeidsovereenkomsten. In dit blog zetten we voor u de belangrijkste wijzingen op een rijtje.
Bestaat het recht op thuiswerken?
Veel werknemers zijn vanwege de coronapandemie verplicht om geheel of deels thuis te werken. Vaak vinden zowel werkgevers als werknemers die combinatie van deels op kantoor en deels vanuit huis werken prettig. Maar niet altijd zitten werkgever en werknemer op één lijn.
Veerkracht herwinnen na ontslag
Het krijgen van ontslag is geen pretje. Of het nu wordt veroorzaakt door een reorganisatie, een verschil van inzicht, verhuizing van het bedrijf of Covid-19. Buiten het feit dat je je het vaak persoonlijk aantrekt als het je overkomt en dat je niet langer bij je vroegere organisatie hoort, moet je ook nog eens afscheid nemen. Afscheid van je collega’s, klanten en werkplek. Voor de een is dat makkelijker dan voor de ander. Niet iedereen is in staat zich snel te herpakken; soms heb je daar een beetje de tijd voor nodig.
Een vaccinatieplicht op de werkvloer, mag dat?
De ontwikkelingen op het gebied van COVID-19 brengen steeds weer nieuwe vragen en onzekerheden met zich mee. Helaas leiden die ook tot veel discussies, ook op de werkvloer. Wat mogen werkgevers en werknemers van elkaar verwachten?
Wij zien in de praktijk vooral dat iedereen dezelfde belangen nastreeft: gezondheid en vrijheid. Mensen denken verschillend over de wijze waarop die belangen behartigd moeten worden. Het doel van deze blog is om bovenstaande vraag vanuit een juridisch perspectief te beantwoorden. We hopen daarmee, zowel werkgevers en werknemers, handvatten te bieden om over dit onderwerp in gesprek te gaan.
Mondkapjesplicht op de werkvloer: mag dat?
Het duurt naar verwachting niet lang meer voordat de overheid op basis van de Corona-noodwet de mondkapjesplicht zal invoeren voor alle publieke ruimtes. Maar op dit moment is de vraag nog actueel: mag een werkgever zijn werknemers verplichten om een mondkapje te dragen op de werkvloer? Het doel van deze blog is om deze vraag vanuit een juridisch perspectief te beantwoorden.
Werknemers verplichten om vakantie op te nemen tijdens de Coronacrisis, kan dat?
Door de Coronacrisis zijn veel vakantieplannen in het water gevallen en worden er bovendien weinig nieuwe plannen gemaakt. Vakanties worden dus uitgesteld. Vervelend natuurlijk voor iedereen die zich erop verheugde om met vakantie te gaan.
Het (massaal) uitstellen van vakanties door werknemers kan ook vervelende gevolgen hebben voor werkgevers. Bijvoorbeeld voor werkgevers waarvan de werknemers vooralsnog minder vakantiedagen opnemen dan normaal, terwijl er als gevolg van de Coronacrisis juist minder of geen werk te doen is. Bovendien sparen die werknemers hun vakantiedagen op, om die vakantiedagen alsnog in te zetten na de Coronacrisis als er – hopelijk voor de werkgevers – ook weer (meer) werk te doen is.
Werkgevers zouden er dus belang bij kunnen hebben om hun werknemers te verplichten om ook tijdens de Coronacrisis vakantie op te nemen, maar de vraag is of dat mag. In deze blog bespreken wij de mogelijkheden.